Search

Καλωσορίσατε στο Όγδοο ... Θαύμα

Επιστημονικά θέματα

19 Ιανουαρίου 2015

Tips για την απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο

1) Καταναλώστε τροφές που σας χορταίνουν και έχουν λίγες θερμίδες όπως είναι τα λαχανικά, δημητριακά, προϊόντα από βρώμη , καφέ, ρύζι, όσπρια κλπ


2) Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, των τροφών με υψηλά λιπαρά και των προπαρασκευασμένων φαγητών, όπως η πίτσα και τα χάμπουργκερ, καθώς και λιπαρών που βρίσκονται στη μαργαρίνη, στα προψημένα και τηγανητά φαγητά.


3) Το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων σας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Η υπέρβαση των ωρών αυτών δημιουργεί την ανάγκη για κατανάλωση λιπαρών τροφών, ζάχαρης και αλκοόλ.

4) Προσπαθήστε να μασάτε την τροφή σας όσο το δυνατόν πιο αργά. 
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 10-20 λεπτά για να αντιληφθεί το μήνυμα του κορεσμού.


5) Ασκηθείτε καθημερινά για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας και να ενισχύσετε την μυϊκή σας δύναμη. Το περπάτημα , το ποδήλατο, το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν.

6) Μειώστε τα επίπεδα άγχους και κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες. Οι λυπημένοι και κακόκεφοι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφών. Επίσης, η κούραση που θα νοιώθετε την επόμενη μέρα πιθανότατα να σας αποτρέψει από την ανάγκη να ασκηθείτε. 


Σκέμπι Ένι

                                                                                                                                                  
14 Δεκεμβρίου 2014
Αδυνατίζω με απλά και ... φυσικά μυστικά! 

Ένα θέμα που αγγίζει πολλές γυναίκες κυρίως και φυσικά τις νέες κοπέλες, είναι ο φυσικός τρόπος αδυνατίσματος. Αρχικά, κάντε τα αμύγδαλα το καθημερινό σας snack. Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα από ίνες που σας δίνουν μία αίσθηση κορεσμού και φουσκώματος πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα απ 'όποιες άλλες τροφές. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που τρώνε μία χούφτα αμύγδαλα σαν snack είναι πιο απίθανο να φάνε υπερβολικές ποσότητες φαγητού στο επόμενο γεύμα τους.



Ακόμη, πολύ καλή είναι η κατανάλωση νερού. Το νερό σας φουσκώνει και έχει μηδέν θερμίδες! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πίνετε δύο ποτήρια ακριβώς πριν από κάθε γεύμα και θα χάσετε πιο εύκολα τα περιττά σας κιλά.


 Ένας άλλος τρόπος είναι η άσκηση. Οποιαδήποτε άσκηση είναι αρκετή, ακόμα και το γρήγορα περπάτημα.






Επιπλέον να τρώτε πρωτεΐνες τακτικά και περισσότερα αυγά. Οι πρωτεΐνες στέλνουν για περισσότερη ώρα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο που απενεργοποιούν την πείνα .Όσο για τα αυγά, είναι χρυσή επιλογή για το πρωινό σας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε στο μεσημεριανό γεύμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης της οποίας η πέψη αργεί περισσότερο απ' ό,τι των υδατανθράκων και αποτρέπει τις επιδρομές στο ψυγείο πριν το γεύμα. Επιλέξτε για πρωινό δύο αυγά και συνδυάστε τα με ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως.

 Ύστερα από κάθε γεύμα αγαπημένο ρόφημα να γίνει το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι θα αυξήσει τα επίπεδα τις λεπτίνης. Επιπλέον περιέχει κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες .



Το μήλο έχει απαραίτητο ρόλο στον οργανισμό μας. Όταν χωνεύεται παράγει μία ορμόνη που στέλνει μήνυμα κορεσμένου στον εγκέφαλο. Το αντιοξειδωτικό κερκετίνη βρίσκεται κάτω από την φλούδα, οπότε μην τα ξεφλουδίζετε.




Αυτά για σήμερα φίλες και φίλοι. 

Σκέμπι Ένι

                                                                                                                                                         

27 Μαρτίου 2013

                                    ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι μια θεωρία βαρύτητας που αναπτύχθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν (την περίοδο 1907 – 1915) η οποία περιγράφει την βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας.


Την  ανάπτυξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, την παρουσίασε ο Αϊνστάιν τον Νοέμβριο του 1915 ενώπιον της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η τελευταία διάλεξή του προκάλεσε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς ο Αϊνστάιν παρουσίασε μια θεωρία που αντικαθιστούσε την εξήγηση του Ισαάκ Νεύτωνα για τη βαρύτητα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η βαρύτητα δεν θεωρείται ως το αποτέλεσμα μιας δύναμης, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωρόχρονου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο μάζα και ενέργεια. Το αποτέλεσμα της ιδέας αυτής είναι ότι η ελεύθερη πτώση είναι αδρανειακή κίνηση σε μη ευκλείδειο χώρο: Με άλλα λόγια, ένα αντικείμενο σε ελεύθερη πτώση, πέφτει επειδή αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα αντικείμενα κινούνται, όταν δεν ασκείται πάνω τους δύναμη, αντί να πέφτει λόγω της δύναμης της βαρύτητας, όπως συμβαίνει στην κλασική μηχανική. Αυτό είναι ασύμβατο με την κλασική μηχανική και την ειδική σχετικότητα, επειδή σε αυτές τις θεωρίες αντικείμενα που κινούνται αδρανειακά δε μπορούν να επιταχύνουν το ένα σε σχέση με το άλλο, αλλά αντικείμενα σε ελεύθερη πτώση κάνουν ακριβώς αυτό. Για να λυθεί η δυσκολία, ο Άινσταϊν πρότεινε αρχικά πως ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος. Το 1915 ανακοίνωσε τις πεδιακές εξισώσεις Άινσταϊν, οι οποίες συσχετίζουν την καμπύλωση του χωροχρόνου σε σχέση με τη μάζα, την ενέργεια και την ορμή μέσα σε αυτόν.



Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας:
  • Ο χρόνος περνά διαφορετικά σε χαμηλότερα βαρυτικά δυναμικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βαρυτική διαστολή του χρόνου.
  • Οι τροχιές μεταβάλλονται με τρόπο μη αναμενόμενο από τη θεωρία του Νεύτωνα για τη βαρύτητα.
  • Ακόμα και οι ακτίνες του φωτός (όπου τα φωτόνια δεν έχουν μάζα) αλλάζουν πορεία παρουσία ενός βαρυτικού πεδίου.
  • Ερμηνεύει η διαστολή του Σύμπαντος, και τα μακρινά μέρη του απομακρύνονται από εμάς σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτό δεν αντιτίθεται στην ειδική σχετικότητα, καθώς είναι το ίδιο το Σύμπαν το οποίο διαστέλλεται.
Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Για την επαλήθευση της Γενικής Σχετικότητας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε προτείνει τρία πειραματικά τεστ:
1. Τη μέτρηση της εκτροπής του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα που προβλεπόταν θεωρητικά επιβεβαιώθηκε το 1919 με βάση φωτογραφίες της θέσης αστεριών πολύ κοντά στον ηλιακό δίσκο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου.
2. Μια θεωρητική πρόβλεψη για τη μετατόπιση του περιηλίου του Ερμή. Το περιήλιο του Ερμή "στρέφεται" αργά γύρω από τον ήλιο, και ο Αϊνστάιν εξήγησε τη μετατόπιση αυτή σαν αποτέλεσμα της Γενικής Σχετικότητας, επιβεβαιωνόμενος πάλι από το πείραμα.
3. Τη μετατόπιση φάσματος προς το ερυθρό λόγω της βαρύτητας. Το τεστ αυτό έγινε το 1959 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με επιτυχία, και αποτέλεσε και την πρώτη μέτρηση υψηλής ακρίβειας των αποτελεσμάτων της Γενικής Σχετικότητας.

Τα επόμενα χρόνια η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για τη βαρύτητα επιβεβαιώθηκε και με πλήθος άλλων πειραμάτων, το τελευταίο από τα οποία, με τη χρήση του δορυφόρου Gravity B, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και στην ομάδα του Φράνσις Εβερετ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι από την ανάλυση των δεδομένων του δορυφόρου, όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Physical Review Letters, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το γεωδαιτικό φαινόμενο (ότι, δηλαδή, ο χωροχρόνος στρεβλώνεται κοντά σε μεγάλα αντικείμενα) και ότι ο χωροχρόνος περιστρέφεται κι αυτός εξαιτίας της περιστροφής της Γης.
Το πείραμα ξεκίνησε το 2004 με τον δορυφόρο να μπαίνει σε τροχιά και να αρχίζει τις μετρήσεις για τις μετατοπίσεις στον άξονα περιστροφής τεσσάρων γυροσκοπίων με σταθερό σημείο το άστρο ΙΜ του αστερισμού του Πήγασου.
Οι μετρήσεις ήταν δύσκολες, καθώς οι μετατοπίσεις ήταν εξαιρετικά μικρές, της τάξης μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου του τόξου.
Η πιο διάσημη πρώιμη πειραματική επαλήθευση της γενικής σχετικότητας έγινε το 1919, κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης. Σύμφωνα με τον Sir Arthur Stanley Eddington, μπορούσε να παρατηρηθεί η καμπύλωση του φωτός ενός αστέρα γύρω από τον ήλιο, καθώς έφτανε στον παρατηρητή στη Γη.




Γιώργος Λούτας Β΄2
Πηγές: Βιβλίο φυσικής, wikipedia, εφ. Εθνος 

--------------------------------------------------------------------------------------------

4 Μαρτίου 2013

Αποστολές που άλλαξαν τη ζωή μας

Τα διαστημικά ταξίδια <<Απόλλων>> δημιούργησαν τεχνολογίες όπως είναι οι οικιακοί υπολογιστές και το  διαδίκτυο . Στη σκιά του φεγγαριού λοιπόν ζει ακόμα και σήμερα η ανθρωπότητα.


Οι διαστημικές αποστολές <<Απόλλων>> που ξεπήδησαν την εποχή του ψυχρού πολέμου, δημιούργησαν   τεχνολογίες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα στην καθημερινή μας ζωή. 

Για να   γίνει το σύστημα πλοήγησης του διαστημοπλοίου και χειροκίνητο δημιουργήθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής πολύ μικρός και ελαφρύς για να χωρέσει στο σκάφος . Για   να γίνει
 αυτό  δυνατό  έπρεπε να χρησιμοποιηθεί καινούρια τεχνολογία . Η  εταιρεία   Φέαρτσάιλντ      Σεμικοντάκτορ  χρηματοδότησε τη νέα γενιά υπολογιστών.



 Άνοιξε ο δρόμος για τις αριθμομηχανές τσέπης . Έτσι  γεννήθηκαν οι υπολογιστές για το σπίτι ,το  Ίντερνετ τη δεκαετία του 1980, ο παγκόσμιος ιστός τη δεκαετία του 1990, τα κοινωνικά δίκτυα στη συνέχεια.






Ακόμα η απεικονιστική τεχνολογία για τον έλεγχο των διαστημοπλοίων για  ρωγμές οδήγησε στην κατασκευή των αξονικών τομογράφων.  



Θανάσης Αρβανίτης - Α΄1
πηγή - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
______________________________________________________________________

13 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 
ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ;

Η σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της,σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο που συμπληρώνει και μια πλήρη περιστροφή γύρω της,με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.


Το φαινόμενο αυτό λέγεται σύγχρονη περιστροφή. Κάποτε η Σελήνη περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα, αλλά η ταχύτητα περιστροφής της μειώθηκε σταδιακά εξαιτίας των παλιρροϊκών βαρυτικών δυνάμεων της Γης.
Οι δυνάμεις αυτές μετέβαλαν κάπως το σχήμα της Σελήνης, προκαλώντας παλίρροιες στη στερεή επιφάνειά της, όπως ακριβώς και η Σελήνη προκαλεί παλίρροιες στη Γη.Το γεγονός αυτό προκάλεσε απώλειες στην περιστροφική ενέργεια της Σελήνης λόγω των εσωτερικών τριβών που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό της. Οι περισσότεροι δορυφόροι του ηλιακού συστήματος πραγματοποιούν σύγχρονη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη τους.



Ρομίνα Χατίγια - Β΄3 
Πηγή news,gr

__________________________________________________________________________

25 Ιανουαρίου 2013
                                                  ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ  CERN

Θα ακούσατε φέτος το καλοκαίρι για ένα πείραμα με το όνομα CERN, όμως τι είναι το CERN και τι μελετά;

Το CERN είναι ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, είναι το μεγαλύτερο σε 
έκταση ερευνητικό κέντρο του είδους του στον κόσμο. Η ίδρυσή του έγινε το 1954 και αποτελεί 
μια από τις πρώτες προσπάθειες κοινής συνεργασίας στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται ως ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργασίας διεθνώς. Τα 12 ιδρυτικά κράτη – μέλη ( στα οποία ανήκει και η Ελλάδα ), έχουν αυξηθεί σήμερα σε 20. Το εργαστήριο βρίσκεται πάνω στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης, στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα. Στην λειτουργία του πειράματος, ασχολούνται 6500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημών σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα σωματίδια. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες. Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για την φυσική: τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;


Το CERN εκτός από την έρευνα, παίζει σημαντικό ρόλο επίσης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής. Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων 
απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις αναδεικνύονται το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού 
και ελέγχου για τη βιομηχανία.


Το CERN βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για την γνώση. 
Ο κύριος εξοπλισμός του εργαστηρίου αποτελείται από τους επιταχυντές των σωματιδίων 
και του ανιχνευτές όπου συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά 
όργανα στον κόσμο. Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν, σωματίδια ( ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α ) σε πολύ μεγάλες ταχύτητες. Μέσω της σύγκρουσης αυτών των σωματιδίων με ακίνητους στόχους ή μεταξύ τους και της καταγραφής  των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων με ανιχνευτές, οι φυσικοί μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων. Στο CERN οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μέσα στην καρδιά της ύλης και να δημιουργήσουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι ερευνητές εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πως μετά από 14 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, το Σύμπαν κατέληξε στο σήμερα.


Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα όπως π.χ. πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα, οι τέσσερεις δυνάμεις της φύσης είναι απλά διαφορετικές μορφές μιας μόνο δύναμης; κ.λ.π . Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα το CERN κατασκεύασε έναν μεγάλο επιταχυντή τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC ) ο οποίος λειτουργεί κανονικά από τον Οκτώβριο του 2009. Οι ανιχνευτές που θα μελετήσουν τις συγκρούσεις στο LHC θα είναι μεγαλύτεροι και πολύ πιο γρήγοροι, αφού θα κατορθώνουν να συλλαμβάνουν περίπου 800 εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Οι φυσικοί που κατασκεύασαν και λειτουργούν αυτούς τους ανιχνευτές είναι περισσότεροι από 1000 επιστήμονες από όλο των κόσμο. Όταν το CERN ιδρύθηκε την δεκαετία του 50 έγινε πρότυπο Ευρωπαϊκής συνεργασίας, τώρα με τον LHC γίνεται το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο εργαστήριο.  

                         
Γιώργος Λούτας - Β΄2

____________________________________________________________________________

20 Ιανουαρίου 2013
Σούπερ μαμά

 Στο πανεπιστήμιο του Harvard,  έγινε πρόσφατα μια σπουδαία ανακάλυψη . Ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής, ανακάλυψαν ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών 5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το όνομα που του δόθηκε , «Φοίνικας»! Μπορείτε να φανταστείτε το γιατί. Η δομή του προκαλεί τον θαυμασμό, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη σύνδεση γαλαξιών που έχει βρεθεί έως σήμερα στο Σύμπαν . Επίσης είναι η μεγαλύτερη <<βιομηχανία>> παραγωγής αστεριών και επιπλέον η πιο λαμπρή πηγή ακτίνων Χ του Σύμπαντος . Στο κέντρο αυτού του υπεργαλαξιακού σμήνους παράγονται ετησίως 740 αστέρια . Για να δείτε τη διαφορά, ο γαλαξίας μας παράγει κάθε χρόνο ένα μόνο άστρο . Για αυτόν το λόγο οι επιστήμονες του έδωσαν και ένα άλλο όνομα ,
 «Σούπερ  Μαμά».

Τα σμήνη γαλαξιών δεν είναι κάτι άγνωστο στους επιστήμονες. Εξίσου εντυπωσιακό, αλλά κατά είκοσι φορές μικρότερο από τη «σούπερ μαμά», είναι το σμήνος του Περσέα, στον οποίο βρίσκονται περισσότεροι από δυο χιλιάδες γαλαξίες.


   Τέτοια σημαντικά γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν στο Σύμπαν μας προκαλούν δέος και έκπληξη . Το Σύμπαν όπως στηρίζουν πολλές θεωρίες είναι ατελείωτο, αγγίζει το άπειρο, συν το ότι διαστέλλεται συνεχώς . Κατά την άποψή μου με βάση τη διαστολή και την απεραντοσύνη του Σύμπαντος σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες άλλα σμήνη γαλαξιών που παράγουν εκατοντάδες άστρα , αλλά το ότι ο άνθρωπος μπόρεσε έστω να δει και να προσεγγίσει κάτι τέτοιο, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των ερευνητών.
"Πολλά γεννούν το δέος.
                                              Το μέγα δέος, ο άνθρωπος γεννά"      (Σοφοκλής - Αντιγόνη)


  Φιλίππου Λώρα – Α΄3
ΠΗΓΗ: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου