Search

Καλωσορίσατε στο Όγδοο ... Θαύμα

Συνταγές

5 Μαΐου 2015

Τα σουτζουκάκια της Κορυτσάς

Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται στην Κορυτσά η «γιορτή της μπύρας», κατά την οποία σερβίρονται τα παραδοσιακά σουτζουκάκια μαζί με κρύα μπύρα φυσικά προς τιμήν της Παναγίας. Πολλοί ξένοι επισκέπτονται την πόλη και πολύ μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών διασκεδάζουν τα πλήθη εντελώς δωρεάν.


 Για τα σουτζουκάκια θα χρειαστούμε:
  • ·    χοιρινό κιμά αναμεμειγμένο με μοσχαρίσιο
  • ·        αρωματικά βότανα( άγρια ρίγανη, θυμάρι)
  • ·        1 αυγό
  • ·        λίγο νερό
  • ·        1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
  • ·        αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα κρέατα, τα αρωματικά βότανα, αλάτι και πιπέρι (μαύρο φρεσκοκομμένο). Κατόπιν τα αναμειγνύουμε  καλά για να ανακατευτούν προκειμένου να ομογενοποιηθούν.

 Έπειτα ανακατεύουμε το αυγό μαζί με λίγο νερό στο μείγμα.

Απαραίτητο συστατικό είναι το ελαιόλαδο, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να δώσει γεύση στο φαγητό.

Ψήνονται πάνω στα κάρβουνα σε καυτή φωτιά. Έχουν μικρό σχήμα και πλατύ. Εφόσον ψηθούν σωστά τα σερβίρουμε με σπιτικό παραδοσιακό ψωμί.


Σκέμπι Ένι


                                                                                                                                                   
4 Μαΐου 2015


Καλαμάρι με πάστα πιπεριάς, ρόδι και βότανα


Υλικά
·         2 καλαμάρια - 200 γρ. το καθένα περίπου
·         2 κ.σ ελαιόλαδο
·         1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
·         1  κρεμμύδι
·         1/2 πράσο
·         1κόκκινη πιπεριά
·         1/3 ματσάκι μαϊντανό 1 ρόδι καθαρισμένο
·         1 φλιτζάνι ψίχουλα από ψωμί μπαγιάτικο
·         αλάτι
·         πιπέρι

Εκτέλεση
  Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του καλαμαριού. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο. Τα αφήνουμε για ένα λεπτό. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε ψωμί, μαϊντανό λίγο έξτρα ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Ελαφρά λαδώνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε στην γκριλιέρα για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Για καλύτερο ψήσιμο βάζουμε καπάκι στην γκριλιέρα. Χαράζουμε σε φέτες, όχι μέχρι κάτω, το καλαμάρι και όλο μαζί το βάζουμε σε πιατέλα πάνω στην σάλτσα ντομάτας με ρόδι και βότανα



Για την σάλτσα ντομάτας με πάστα πιπεριάς ρόδι και βότανα

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μπολ. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο ψιλοκομμένα μπορούμε και τα προσθέτουμε στη ντομάτα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λεμόνι, το σιρόπι ρόδι, την πάστα πιπεριάς και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα προσθέτουμε στη ντομάτα. Προσθέτουμε λίγο τα βότανα και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε τα ρόδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα γίνει κατακόκκινη.


                  Ιωάννα Τσαμπαρλή 

Μπαλλοκούμε, το γλυκό της Άνοιξης

Μπαλλοκούμε, είναι ένα τυπικό γλυκό που φτιάχνεται την ημέρα της Άνοιξης, στις 14 Μαρτίου, μια μέρα που τη γιορτάζουν μόνο στο Ελμπασάν. Το γλυκό αυτό είναι απλό και φτιάχνεται με λίγα υλικά .

Υλικά
·        1 kg καλαμποκάλευρο
·        500 γρ.  βούτυρο
·        8 αυγά
·        500 γρ. ζάχαρη



Προετοιμασία.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας αφρός.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας να  χτυπάμε το μείγμα.
Μετά με προσοχή ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Εάν το μείγμα έχει βγει αραιό, ρίξτε λίγο περισσότερο καλαμποκάλευρο.
 
Μετά από αυτό το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια παίρνουμε με ένα ξύλινο κουταλάκι μέρος της ζύμης, την κάνουμε μικρό στρογγυλό κομματάκι και το βάζουμε στο ταψί. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει η ζύμη μας.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά.



                                Φλοράλντα Χότζα

                                                                                                                                                        

3 Μαΐου 2015
Παραδοσιακά φαγητά Πελοποννήσου

Η διαφορετική μορφολογία και το διαφορετικό κλίμα ανά περιοχή της Πελοποννήσου χαρίζουνε στην κουζίνα της μια μοναδική ποικιλότητα.

Στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου η μαγειρική χαρακτηρίζεται από απλές, λιτές και καθαρές γεύσεις όπως είναι  αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα (γιαούρτι, φέτα, μυζήθρα), χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάς), ζυμωτό ψωμί, λαχανικά και άγρια χόρτα του βουνού, αρωματικά βότανα          (ρίγανη, τσάι βουνού, φασκόμηλο κ.α) μέλι ελάτης, γλυκά από φρούτα και ξηρούς καρπούς.


 Στις πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές με τα πιο εύφορα εδάφη, η μαγειρική βασίζεται στα εξής: την ευρύτατη χρήση του ελαιόλαδου σαν την κύρια λιπαρή ουσία, την μέγιστη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, την έμφαση σε μαγειρέματα με όσπρια και λαχανικά, την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, με ιδιαίτερη προτίμηση όμως στο χοιρινό, τα άφθονα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέϊπφρουτ, καρπούζια κ.α ), τα παστά χοιρινά. τα γλυκά βασισμένα σε φρούτα, και τα παραδοσιακά γλυκίσματα( αμυγδαλωτά, δίπλες, παστέλι).

 Ένα παραδοσιακό γλύκισμα, άμεσα συνδεδεμένο με τη  γιορτή των Χριστουγέννων είναι οι δίπλες. Στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου όμως το φτιάχνουν όλο το χρόνο σε γιορτές, γάμους, αρραβώνες.


 Επιπλέον, παραδοσιακή είναι και η καλαματιανή γουρουνοπούλα, που είναι το σημαντικότερο φαγητό των Καλαματιανών εκτός σπιτιού.


 Επίσης το παραδοσιακό καλαματιανό παστέλι είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
                                              

                                             Αρετή Γκέτση

Το κανταΐφι του Ραμαζανιού


Ραμαζάνι
 Το ραμαζάνι είναι η περίοδος κατά την οποία οι μουσουλμάνοι νηστεύουν για ένα μήνα. Η νηστεία σημαίνει ότι δεν τρώμε ή πίνουμε τίποτα από την αυγή έως το ηλιοβασίλεμα και επειδή αυτό είναι κουραστικό, τρώμε φαγητά πλούσια σε γλυκόζη για να πάρουμε δύναμη και να μπορούμε να νηστέψουμε την επόμενη μέρα. Ένα από τα γλυκά που φτιάχνουμε στο ραμαζάνι είναι το κανταΐφι.
  Κανταΐφι
Υλικά
·        νερό(5 1/2φλυτζάνια)
·        2 φλιτζάνια αλεύρι
·        2 φλιτζάνια αμύγδαλο ψιλό
·        1 πρέζα αλάτι και ζάχαρη
·        1 κουτάλι του γλυκού σόδα
·        2 κουτάλια του γλυκού μαγιά



Ανακατεύουμε τα παραπάνω μαζί και περιμένουμε 2 ώρες μέχρι να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Ύστερα ζεσταίνουμε το τηγάνι και βάζουμε από το μείγμα λίγο λίγο στο τηγάνι σε στρογγυλό σχήμα όπως κάνουμε τις κρέπες, και όταν κοκκινίσουν από κάτω τα βγάζουμε. Μετά τα γεμίζουμε με γλυκό τυρί ή ξυρούς καρπούς και κολλάμε τις άκρες μαζί ώστε να πάρουν σχήμα μισοφέγγαρου και τα βάζουμε για 5 λεπτά στο φούρνο. Στο τέλος προσθέτουμε σιρόπι.

 Χαμζέ Άχμαντ

Έθιμα και γεύσεις από Φιλιππίνες

 Στις Φιλιππίνες, ο Μάιος για μας είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους, διότι τότε καλωσορίζουμε κάθε χρόνο την Ημέρα Εργασίας, την ημέρα της μητέρας, τον εορτασμό της θρησκευτικής και ιστορικής ομορφιάς, τη γιορτή Santacruzan ή αλλιώς Flores De Mayo ( τα λουλούδια του Μαΐου) που γίνονται σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις.



 Το Santacruzan θεωρείται για μας βασίλισσα του Φεστιβάλ και πραγματοποιείται στους δρόμους όπου γίνεται η παρέλαση. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η μυρωδιά του τριαντάφυλλου είναι παντού και τα πέταλα των λουλουδιών πέφτουν σε όλους τους δρόμους. Οι συμμετέχοντες στη παρέλαση είναι συνήθως παιδιά που είναι σε ζευγάρια (αγόρι-κορίτσι). Το αγόρι κρατάει μια λαμπάδα και το κορίτσι ένα μπουκέτο από λουλούδια. Επίσης συμμετέχουν νεαρές όμορφες κοπέλες. Η κάθε μια συνοδεύεται από δύο αγόρια που κρατάνε ένα μακρύ τόξο από μπαμπού από πάνω της, που είναι διακοσμημένο με λουλούδια. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διασχίσουν ένα μακρύ δρόμο καθώς τους βλέπει ο κόσμος μέχρι να φθάσουν στην εκκλησία για να αφήσουν τα λουλούδια και να ανάψουν τα κεριά στο βωμό και στους διαδρόμους της εκκλησίας. Μετά από όλα αυτά μαζεύονται όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία και αρχίζουν να τραγουδάνε ύμνους και να προσεύχονται. Γενικά αυτή η γιορτή  είναι αφιερωμένη στην Παναγιά, μητέρα του Χριστού. Καθώς έχει τελειώσει η παρέλαση οι  κάτοικοι προσφέρουν στους άλλους ανθρώπους διάφορα φαγητά και σνάκς όπως pancit, shopao, springrolls κ.α




Συνταγή Shopao
 Συστατικά για 12 Shopao
·        420 gr αλεύρι
·        100 gr ζάχαρι(άσπρη)
·        1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
·        1 πακέτο ξηρή μαγιά( 7gr),
·        250 ml χλιαρό νερό
·        4 κουταλιές λάδι
·        Βρασμένο κοτόπουλο ή χοιρινό για γέμιση και
·        4 βρασμένα αυγά( προαιρετικό),
·        λαδόχαρτο

Εκτέλεση
1.      Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε, το χλιαρό νερό και το λάδι και το ανακατεύουμε φτιάχνοντας μία ζύμη.
2.      Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική
3.      Ζεσταίνουμε το φούρνο για ένα λεπτό και μετά τον κλείνουμε.
4.      Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και την καλύπτουμε με cheesecloth(ένα είδος πετσέτας). Τη φέρνουμε στο φούρνο να θερμανθεί για μία  ώρα μέχρις ότου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5.      Πιέζουμε κάτω την ζύμη και την αφήνουμε στο φούρνο άλλα 15 λεπτά
6.      Ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια σαν του γκολφ
7.      Ανοίγουμε κάθε μπάλα και τη γεμίζουμε με το χοιρινό κρέας ή το κοτόπουλο και το 1/3 του βρασμένου αυγού(προαιρετικό). Συγκεντρώνουμε και στρίβουμε τις άκρες μαζί για να περιορίσουμε τη γέμιση μέσα.
8.      Τοποθετούμε κάθε shopao σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
9.      Το ζεσταίνουμε σε μιά μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι για 30 λεπτά


                                           James Damaskο
                      


                                                                                                                                                                   

6 Ιανουαρίου 2014

Χαλβάς χιονάτος
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 και 2/3 κούπας σιμιγδάλι χονδρό
2 κούπες γάλα ή γάλα καρύδας
1 κούπα νερό
2 και 1/2 κούπας ζάχαρη
4 βανίλιες
1 κούπα ινδοκάρυδο τριμμένο
Επιπλέον ιδοκάρυδο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ή το γάλα καρύδας, το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά να διαλυθεί η ζάχαρη και όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε το σωταρισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε, ώσπου να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το ινδοκάρυδο. Αδειάζουμε το χαλβά σε φόρμα να πάρει το σχήμα της και αφήνουμε να κρυώσει.
Τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, τον πασπαλίζουμε με το έξτρα ινδοκάρυδο και τον σερβίρουμε με παγωτό και σάλτσα φρούτου.


Ανδρέας Πασσιανίδης

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ας νηστέψουμε με ... gourmet συνταγές
  • Λίγα λόγια για τη νηστεία
Η νηστεία αποτελεί ένα πανάρχαιο φαινόμενο, που ως πρόταση ζωής , προϋπήρχε του χριστιανισμού και χαρακτηρίζει ακόμα και πολλά σύγχρονα θρησκευτικά ρεύματα.

Τη νηστεία συναντούμε στους αρχαίους Ισραηλίτες, αλλά και σε άλλους  λαούς της Ανατολής. Την βρίσκουμε ακόμη και στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Η κοινή αντίληψη όλων αυτών των λαών ήταν ότι μέσω της αποχής από το φαγητό και της εγκράτειας μπορούσαν οι άνθρωποι να εξευμενίσουν τους θεούς , να εξαγνιστούν ηθικά και να εξυψωθούν πνευματικά.  

Η θρησκευτική αξία της νηστείας προβάλλει ολοκάθαρα στις  σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης. Αποτελεί την έκφραση της εσωτερικής στροφής του  ανθρώπου προς το Θεό και αποκαλύπτει τη συντριβή και τη μετάνοια του αμαρτωλού ανθρώπου. Μέσω της νηστείας ο άνθρωπος ταπεινώνεται ενώπιον του Θεού. Και αυτή η ταπείνωση και συντριβή, που υποδηλώνει  η στέρηση και η ταλαιπωρία του οργανισμού, δίνει το «δικαίωμα» στον άνθρωπο να επικαλείται με θέρμη το έλεος και τη βοήθεια του Θεού.

Η νηστεία δεν καταστέλλει μόνο τις «άτακτες» κινήσεις του σώματος. Ελευθερώνει ταυτόχρονα τον άνθρωπο και από τα πάθη της ψυχής. Ωστόσο ο βαθύτερος σκοπός προς τον οποίο ο πιστός αποβλέπει, είναι η κοινωνία με τον Θεό με σώμα και πνεύμα «καθαρό» και αγνό.

Υπάρχει βέβαια και η ιατρική πλευρά του θέματος, καθώς στις ημέρες μας η σύγχρονη ιατρική την αποδέχεται όχι για λόγους θρησκευτικούς, αλλά για λόγους υγείας.  Η νηστεία αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι η παλαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.
Ονομάζεται Σαρακοστή, διότι διαρκεί σαράντα ημέρες και Τεσσαρακοστή, καθώς αρχικά σήμαινε την τεσσαρακοστή ημέρα πριν από το Πάσχα. Γρήγορα όμως ο όρος απέδωσε όλη την περίοδο της νηστείας  πριν την μεγάλη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου.  Ο όρος «μεγάλη» δεν δόθηκε τόσο για να τονίσει την μεγάλη διάρκειά της, αλλά για να προβάλει τη σημασία της που είναι βέβαια η ανάμνηση των Παθών του Χριστού. 

Σάουκα Ντένις - Α΄3



  • Κέικ μήλου νηστήσιμο


ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 μήλα (ένα τριμμένο και τα δύο άλλα τεμαχισμένα σε κομμάτια)
1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1/4 νεροπότηρο νερό
1 ποτήρι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ ή λικέρ
1 ποτήρι του τσαγιού ζάχαρη
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
Μιά χούφτα σταφίδες
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύουμε τα υλικά μας με το χέρι. Δεν τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
Σε μιά μπασίνα βάζουμε το λάδι, το νερό, τον χυμό, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη σόδα και τα χτυπάμε όλα μαζί με τον αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
Κατόπιν προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. 
Μόλις κρυώσει, αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 

Στέλιαν Ντούντα Α΄3

  • Σαλάτα ζυμαρικών με θαλασσινά
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βρασμένα ζυμαρικά (βίδες, κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι)
1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό γαρίδες
1 πράσινη πιπεριά 
1 ντομάτα 
1 κλωνάρι σέλερι 
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ρόκα 

Υλικά για το ντρέσινγκ
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες και τις σωτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για πολύ λίγα λεπτά. 
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για τρία λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζουμε από το κέλυφος και τις ουρές.
Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα θαλασσινά. 
Ψιλοκόβουμε το σέλερι, τη ρόκα και την ντομάτα. Κόβουμε την πιπεριά, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες. Τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε τέλος τις ελιές και τον μαΪντανό. Ανακατεύουμε. 
Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ, περιχύνουμε τη σαλάτα μας και σερβίρουμε.

Πασσιανίδης Ανδρέας - Α΄3




___________________________________________________________________________

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Στις μέρες μας γίνεται συχνά λόγος για τις διατροφικές συνήθειες διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Πολλές εκπομπές μαγειρικής προβάλλονται στην τηλεόραση, ενώ πληθώρα βιβλίων έχουν γραφτεί και γράφονται με διάφορες παραδοσιακές συνταγές.

Ένα από τα διάσημα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά είναι και οι πίτες, όπως οι χορτόπιτες.
Είναι η βασικότερη πίτα στην Ελλάδα με παραλλαγές σε κάθε τόπο, τόσο στη γέμιση όσο και στο φύλλο. Η σπανακόπιτα είναι η πίτα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και είναι συνώνυμη του ελληνικού φαγητού, παρέα με το μουσακά ,την ελληνική σαλάτα και το σουβλάκι....!


Για να φτιάξετε μια ωραία σπιτικιά σπανακόπιτα θα χρησιμοποιήσετε τα εξής:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις[8 κούπες του τσαγιού]
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 1/2 κούπες του τσαγιού νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • μισό κιλό φέτα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι 
  • και λίγο άνηθο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο σε λεία ζύμη και την αφήνουμε για είκοσι λεπτά.   Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια [8-12]ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μας.Τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λάδι και προσθέτουμε τη γέμιση  που ετοιμάζουμε ως εξής:
Πλένουμε καλά το σπανάκι μας ,το κόβουμε, το αλατίζουμε, το στίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά, ρίχνουμε τη φέτα σε κομματάκια και στο τέλος ανακατεύουμε τον άνηθο.
Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, την χαράζουμε και την βάζουμε  για ψήσιμο στους 220 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΑΠΌ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΜΠΗ Α2
_____________________________________________________________________________
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ
Είναι σαββατοκύριακο και θες να φας ένα ωραίο γλυκό, φτιαγμένο από τα χεράκια σου κι όχι να πας να αγοράσεις κάτι έτοιμο. Λοιπόν η πάστα φλώρα είναι γρήγορη,οικονομική και παρά πολύ εύκολη.



ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 4 κούπες του τσαγιού
  • 200 γρ.μαργαρίνη ή μία κούπα τσαγιού
  • 10γρ.μπέικιν πάουντερ ή δύο κουταλάκια του γλυκού
  • 2 αυγά και 1 κρόκος
  • μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε καλά. Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε φόρμα τάρτας καλά βουτυρωμένη. Απλώνουμε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή την πραλίνα φουντουκιού και διακοσμούμε με λεπτά κορδονάκια από τη ζύμη που έχουμε κρατήσει. Αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.

Το αγαπημένο γλυκό πολλών μαμάδων 
Χριστίνα Μπάμπη -  Α΄2

_____________________________________________________________________________
25 Ιανουαρίου 2013
Όχι πάλι τοστ!!!

Εννιά η ώρα το βράδυ. Μόλις γύρισες από το φροντιστήριο και … πεινάς. Σκέφτεσαι και το διάβασμα που σε περιμένει και επιθυμείς κάτι ωραίο για να πάρεις δυνάμεις! Όμως η μάνα σου μόλις έχει μαζέψει την κουζίνα, έχει σιδερώσει και μια στοίβα ρούχα, έχει ακούσει και τα δελτία των οκτώ και βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης και συ, πού να τολμήσεις να πεις «Μαμά, πεινάω!!! Δε φτιάχνεις κάτι να φάω;» Στην καλύτερη περίπτωση θ’ ακούσεις: «Φτιάξε ένα τοστάκι!» Μα εσύ σκέπτεσαι, «όχι πάλι»!
Λοιπόν, να η λύση! Έπειτα κακά τα ψέματα! Τόσες ώρες Αγγλικά, θες και μια ξεκούραση.

Βήμα πρώτο: Διώξτους όλους από την κουζίνα!
Βήμα δεύτερο: Πάρε το πιο μεγάλο αντικολλητικό σας τηγάνι και πρόσθεσε λίγο λάδι ώστε να πάει παντού.
Βήμα τρίτο κλπ. :
Ø      Βγάλε από το ψυγείο φρέσκο φύλλο για πίτες. (Δεν έχεις; Το Σάββατο φρόντισε να το γράψεις στη λίστα!) Αν είναι το χοντρό για χωριάτικες, πάρε ένα και τοποθέτησέ το στο τηγάνι σουρωτό, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους. Αν πάλι έχεις κρούστας, τότε βάλε δύο με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι ανάμεσά τους.
Ø      Τρίψε από πάνω ό,τι τυρί έχεις στο ψυγείο. Η φέτα και μόνη της αρκεί. Ταιριάζει κεφαλοτύρι, κασέρι σε συνδυασμό με philadephia ή κατίκι Δομοκού. Από πάνω βάλε μπόλικη ρίγανη, αν σου αρέσει.
Ø      Πάρε μετά ένα δεύτερο φύλλο και σκέπασε την πρωτότυπη πίτα σου (μονό αν είναι το χοντρό, διπλό, αν είναι κρούστας). Φρόντισε να αγκαλιάσει τη γέμιση το δεύτερο φύλλο και να γυρίσει προς τον πάτο του τηγανιού. Άλειψε με λίγο λάδι και βάλε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ø      Αυτή η πιτούλα σε λίγο θα ξεροψηθεί από κάτω, εννοείται πως την ελέγχεις με ένα πιρούνι και δεν φεύγεις από την κουζίνα. Είσαι από πάνω, την προσέχεις και της μιλάς : «Ψήσου ρε πίτα να σε φάω!» Κι αυτή ετοιμάζεται και με γρήγορες κινήσεις με μια σπάτουλα την γυρίζεις και χαμηλώνεις ελαφρά τη φωτιά, μην καεί. Η όλη διαδικασία στο τηγάνι δεν θα πάρει πάνω από δέκα λεπτά.
Ø      Αδειάζεις την πίτα σου σε ένα ρηχό μεγάλο πιάτο και την κόβεις σε τρίγωνα κομμάτια σαν την πίτσα. Εν τω μεταξύ, έχεις πλύνει και πέντε μαρουλάκια για μια πράσινη σαλάτα!

Συμβουλή 1η:  Όταν θα την φτιάχνεις βάλε τον εξαεριστήρα στο φουλ, γιατί μοσχοβολάει και θα σε πάρουν είδηση, και προπάντων μην κάνεις μμμμμ…. δυνατά, όταν θα τρως τα λεπτά κριτσανιστά κομμάτια της, γιατί θα σπεύσουν όλοι από πάνω σου και «ένα κομμάτι» ο ένας και «λίγο να δοκιμάσω» ο άλλος, θα σου την φάνε!!!
Συμβουλή δεύτερη: Ενώ θα ψήνεται το ένα τηγάνι, φτιάξε κι άλλο ένα καλού κακού!



Η συνταγή αυτή δεν είναι δική μου. Η διασκευή είναι. Τη διάβασα σε ένα περιοδικό. Είναι της Ελένης Ψυχούλη. Την έχω φτιάξει όμως πολλές φορές και γίνονται ανάρπαστα και τα δυό βέβαια τηγάνια!!!

Β.Τ.

1 σχόλια:

  1. αχαχα «Ψήσου ρε πίτα να σε φάω!»...,γιατί τα φαγητά,πάνω απ'όλα, θέλουν αγάπη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή