Search

Καλωσορίσατε στο Όγδοο ... Θαύμα

Πρόγραμμα Έρασμος


22 Δεκεμβρίου 2015


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Αρχές Νοεμβρίου σύσσωμη σχεδόν η ομάδα, τέσσερις δάσκαλοι και οι δεκάξι μαθητές ταξιδέψαμε στην Πορτογαλία. Πριν φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας, στη Vila Pouca de Aguiar, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Ζυρίχη, να περπατήσουμε στους δρόμους της και να βγάλουμε αξέχαστες φωτογραφίες στη λίμνη της.Οι πρώτες εντυπώσεις δεν αφορούσαν στην Πορτογαλία τόσο, όσο στις άλλες αποστολές. Μετά την Αθήνα, και κυρίως μέσω του facebook  οι σχέσεις των παιδιών και των τεσσάρων χωρών είχαν δυναμώσει και αποκτήσει περιεχόμενο προκαλώντας  έτσι τις νέες ομάδες που συναντήθηκαν σε καινούργιες γνωριμίες και φυσικά σε … ευχάριστες περιπέτειες.

Με δυο λόγια: Οι Πορτογάλοι, παρότι φτωχοί και αυτοί, είναι ένας λαός χαρούμενος που αγαπά το χρώμα,  τη φύση, το χορό και το τραγούδι! Ένας λαός που παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έκανε «εκπτώσεις» στα θέματα της παιδείας! Μας εντυπωσίασαν τα σχολικά συγκροτήματα που επισκεφτήκαμε για την ομορφιά, την καθαριότητα και τον πλούσιο  εξοπλισμό τους!Η υποδοχή που μας επεφύλαξαν στο σχολείο εξαιρετική και ζεστή. Όλοι με τις σημαίες μας μια ζεστή αγκαλιά! 


Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στο καλωσόρισμα και τη χαρά μας!Γνωρίσαμε τη μικρή πόλη, επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα, περπατήσαμε στο εξαιρετικό πάρκο Pedras Salgadas.


Αθληθήκαμε στο τοπικό γυμναστήριο. Στην αναρρίχηση και στην τοξοβολία μεταξύ άλλων.


Επισκεφτήκαμε τα ρωμαϊκά ορυχεία Τresminas και μαζέψαμε κάστανα στις πλαγιές του βουνού. 


Επισκεφτήκαμε το Πόρτο, σπουδαίο λιμάνι στον Ατλαντικό και απολαύσαμε μια μικρή κρουαζιέρα στον Ντόρο ποταμό. 


Γνωρίσαμε στο Μουσείο των Ανακαλύψεων τις περιπέτειες του Κολόμβου και μάθαμε τα μυστικά του περίφημου porto wine τους!  Γνωρίσαμε την τοπική κουζίνα και γευτήκαμε εδέσματα εξαιρετικά φτιαγμένα τις περισσότερες φορές από τους γονείς των μαθητών της μικρής κωμόπολης, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία της φιλοξενίας.  Μας άνοιξαν την αγκαλιά τους και βάλθηκαν να μας μάθουν την ιστορία τους και τους χορούς τους!Οι Πορτογάλοι είναι λαός με κοινωνικές ευαισθησίες. Ποιος θα περίμενε ότι θα ενέτασσαν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη στο τοπικό γηροκομείο; Μια φορά την εβδομάδα μαθητές με ακορντεόν και τύμπανο ψυχαγωγούν τους γέροντες και τις γερόντισσες. Σε μια τέτοια στιγμή βρεθήκαμε κι εμείς εκεί και χορέψαμε νέοι και γέροι όλοι μαζί!


 Και μια ιδιαίτερη για μας τους δασκάλους στιγμή! Όλοι μαζί στο ξακουστό βιβλιοπωλείο του Πόρτο, στην ξύλινη σκάλα, πηγή έμπνευσης της συγγραφέως του Χάρυ Πότερ! 


Αυτά ως προς το ψυχαγωγικό – εκδρομικό κομμάτι. Γιατί εκπλήξεις και ξεχωριστές στιγμές ζήσαμε και ως προς το παιδαγωγικό μέσα από τις εργασίες και τις παρουσιάσεις που κάθε χώρα είχε ετοιμάσει.
Η κορυφαία στιγμή της Πορτογαλίας ήταν ένα μικρό, όλο νόημα θεατρικό σκετσάκι The golden bad man που κατέρριπτε το μύθο του πλούτου και πρόβαλε τις πραγματικές αξίες της ζωής, την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό!
Η Τουρκία μας φόρεσε ποδιές και μας έμαθε να ζωγραφίζουμε με κόλλες, νερό και χρώματα, το Ebru Water Marbling!


Με τους Λιθουανούς παίξαμε παραδοσιακά παιγνίδια.

Όσο για την Ελλάδα, θεωρώ ότι αυτή τη φορά έκλεψε την παράσταση! Η ελληνική παρουσίαση ως  συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς στην τραγωδία, μελέτησε την εξέλιξη της έννοιας του χορού από τα πανάρχαια κιόλας χρόνια (Όμηρος, Σαπφώ, Αρχαία Τραγωδία, Βυζάντιο, Δημοτικό Τραγούδι κ.ά. με προεκτάσεις στους σύγχρονους πρόσφυγες και στη σημερινή πραγματικότητα). 
Συγκινήσαμε, αλλά και ξεσηκώσαμε τα πλήθη καθώς στο τέλος του προγράμματός μας όλοι γίναμε ένας  «χορός» ακούγοντας Μίμη Πλέσσα και Πουλόπουλο και διδάσκοντας τα βήματα του χασάπικου στους ξένους φίλους μας!Δεν είναι δυνατόν όλα να χωρέσουν και να ειπωθούν σε αυτό το άρθρο! Σας προτρέπουμε λοιπόν για πολλές λεπτομέρειες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για κάθε μας εκδήλωση να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος που συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. 


Κι εμείς, τί άλλο έμεινε να πούμε κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση πέρα από το .......

Thank you Portugal for this excellent meeting!


24 Σεπτεμβρίου 2015


ΔΕΚΑΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ - ΔΕΚΑΕΞΙ ΚΡΑΥΓΕΣ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ
Μια εκδήλωση στα πλαίσια του Erasmus 

Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε. Η ομάδα του Erasmus όμως δεν έχει σταματήσει να εργάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία και ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος. Στα πλαίσια προβολής του ευρωπαϊκού αυτού project, αλλά κυρίως στα πλαίσια της επιδιωκόμενης κινητοποίησης της ευρύτερης σχολικής κοινότητας αποφασίστηκε να στηθεί μια έκθεση ζωγραφικής με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο χώρο του Λυκείου μας. Στόχος η ευαισθητοποίηση μαθητών και κοινού ενάντια στη βία, στην αποξένωση, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Καθένας από τους 16 μαθητές που συμμετέχουν στη μοναδική αυτή σχολική εμπειρία αναζήτησε μέσα από μια προτεινόμενη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, αλλά και από άλλες πηγές το έργο εκείνο που μίλησε στην ψυχή του και  κλήθηκε να γράψει ένα σχόλιο για να δικαιολογήσει την επιλογή του.

Σε αυτήν την εκδήλωση που επίσημα θα λάβει χώρα  στο σχολείο μας το Σαββατοκύριακο, στις 26 Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης  6 το απόγευμα, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε όλους.
Κι όχι μόνο εσάς, τους συμμαθητές μας. Μην έρθετε μόνοι σας.

Ξεσηκώστε γονείς, αδέλφια, φίλους και γνωστούς. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τα στερεότυπα που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση άλλωστε η αποδοχή του διαφορετικού, ούτε και πάντα δυνατή μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην επιθετικότητα και στις αιτίες που την προκαλούν. Και ίσως μια εμπειρία βιωματική, έντονα συναισθηματική, όπως αυτή η έκθεση  ζωγραφικής, να ανοίξει στο μυαλό μας ένα παράθυρο για έναν κόσμο χαρούμενο και δικαιότερο.

Θα θέλαμε να σας δώσουμε μια μικρή γεύση από την εκδήλωση αναρτώντας τουλάχιστον έναν πίνακα. Δεν θα το κάνουμε όμως. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Γιατί ….

 "και οι δεκάξι ήταν υπέροχοι!" 
30 Ιουνίου 2015


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αρχές καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εκπαιδευτικών στο σχολείο της μικρής πόλης Göksun της επαρχίας Kahramanmaras. Το σχολείο εκπροσώπησαν η Αλεξία Πετεινάρα (μαθηματικός) και ο Θάνος Τσακνάκης (φιλόλογος).


Αποτιμήθηκαν οι δράσεις των μαθητών στην Αθήνα, μεθοδεύτηκε ο τρόπος αξιοποίησης και προβολής των συμπερασμάτων των ερωτηματολογίων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στο βιβλίο που πρόκειται να συγγραφεί, το Intellectual Output, σχεδιάστηκε τέλος η επικείμενη συνάντηση των μαθητικών αποστολών τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Πορτογαλία. 


Συναντήσεις με τις αρχές της πόλης, περιήγηση στα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής και ιδιαίτερα ένα ταξίδι στην Καππαδοκία, συμπλήρωσαν την εκπαιδευτική - ψυχαγωγική πλευρά του ταξιδιού αυτού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τελετή λήξης του σχολικού έτους την οποία παρακολούθησαν οι καθηγητές μας καθώς και η απονομή των απολυτηρίων στους τελειόφοιτους.


Μια θερμή αποχαιρετιστήρια βραδιά σηματοδότησε το τέλος και αυτού του τόσο ενδιαφέροντος ταξιδιού. 
20 Μαρτίου 2015


Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

8 με 14 Μαρτίου η καρδιά όλου του προγράμματος χτυπούσε στην πόλη μας. Μαθητές και δάσκαλοι βρεθήκαμε όλοι μαζί. Οι πρώτες στιγμές, τα πρώτα βλέμματα, όλα συγκλονιστικά. Ειδικά για τα παιδιά που προσπαθούσαν να γνωριστούν, το ένα με το άλλο προφέροντας την "Καλημέρα" και το "Καλώς ήλθες" και στις τέσσερις γλώσσες.

Όλοι είχαν εργαστεί γι' αυτό το ταξίδι. Κάθε χώρα είχε να παρουσιάσει μια δραστηριότητα. Οι Λιθουανοί μάς έμαθαν αθλητικά παιγνίδια.


Οι Τούρκοι παραδοσιακούς χορούς.


 Οι Πορτογάλοι μάς έδειξαν πώς φτιάχνουν αποκριάτικες μάσκες. 


Η Ελλάδα θέλησε να μυήσει το ακροατήριο στη αρχαία ελληνική τραγωδία και σε ένα θεατρικό παιγνίδι δημιουργικότητας και αυτοσχεδιασμού με θέμα τη βία και τις αρνητικές συνέπειές της για τη ζωή των ανθρώπων.


Το πρόγραμμα φιλοξενίας που είχε ετοιμαστεί από την ελληνική ομάδα ήταν πολύπλευρο, με στόχο να ξεδιπλώσει τις ομορφιές, αλλά και την ιστορία της Αθήνας στους ξένους μας, που την επισκέπτονταν για πρώτη φορά.


Οι μαθητές του Λυκείου μας σε συνεργασία με τους υπευθύνους της παιδαγωγικής ομάδας καθηγητές ξενάγησαν τους προσκεκλημένους μας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Θέατρο του Διονύσου.


Ενημερωτικά φυλλάδια, φτιαγμένα από τους μαθητές συνόδευσαν τους περιπάτους σε Μοναστηράκι, Πλάκα, Μετς. Μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σούνιο και στο Λαύριο με πλούσιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες από εξειδικευμένο προσωπικό συμπλήρωσαν το πλάνο της περιήγησης.Μια ξεχωριστή στιγμή; Ίσως να ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας στην αυλή του σχολείου μας! 
15 Ιανουαρίου 2015


Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Από τη Δευτέρα 5 έως και την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία, στην πόλη  Šiauliai η πρώτη συνάντηση των καθηγητών. 


Η υποδοχή εξαιρετικά θερμή και ο σκοπός να καθοριστούν με ακρίβεια και σαφήνεια τα απαιτούμενα βήματα. 
Το σχολείο εκπροσώπησε ο Διευθυντής μας, Λαμπρινίδης Διονύσιος, ο οποίος εκτός από γευστικά εδέσματα και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, πήρε και μια αρκετά παγωμένη γεύση του χειμώνα στη Λιθουανία! 20 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +

Tο Σχολείο μας θα συμμετάσχει σε ένα Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ,σε μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, από 1/9/2014 έως 31/8/2016. Σε αυτήν θα συνεργαστούμε δάσκαλοι και μαθητές από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Από τη Λιθουανία, τη συντονίστρια χώρα, την Πορτογαλία, την Τουρκία και φυσικά από την Ελλάδα. 

Το θέμα της εργασίας μας είναι επίκαιρο. Ενάντια στη βία ας προτάξουμε την ενασχόληση με τον αθλητισμό, τη λογοτεχνία, την τέχνη. "Let's stop violence through art, sports and literature".
Γλώσσα συνεννόησης; Φυσικά τα Αγγλικά!
Τρόποι επικοινωνίας; Ταξίδια, e mails, facebook!
Προβλέπονται αρκετές συναντήσεις. Άλλες οργανωτικές, που αφορούν στους καθηγητές, και άλλες καθαρά εκπαιδευτικές με τους μαθητές μας.

Παρόλο που για πρώτη φορά θα λάβουμε μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, η φιλοσοφία του δεν μας είναι ξένη. Εδώ και καιρό στόχος μας δεν είναι η στείρα δασκαλοκεντρική μετάδοση γνώσεων, αλλά η ολόπλευρη διαμόρφωση των χαρακτήρων μέσα από δραστηριότητες που φέρνουν στο φως τις κρυμμένες και αναξιοποίητες δεξιότητες των μαθητών μας.

Πιστοί λοιπόν στην παιδαγωγική μας παράδοση, ας ανοιχτούμε σε αυτό το ταξίδι που σίγουρα θα μας προσφέρει ξεχωριστές και αξέχαστες εμπειρίες!0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου