Search

Καλωσορίσατε στο Όγδοο ... Θαύμα

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

"Τρωάδες" - μια αντιπολεμική κραυγή


Το θεατρικό Εργαστήρι του Ογδόου ανεβάζει
τις «Τρωάδες»  του Ευριπίδη

Το θεατρικό Εργαστήρι του σχολείου μας άνοιξε τις πόρτες του για δεύτερη συνεχή χρονιά. 
Οι στόχοι του κινήθηκαν και φέτος στο ίδιο γενικό πλαίσιο:τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος. Ήδη από την περσινή μας μαθητεία, λάβαμε μια μικρή γεύση του τι υπάρχει στο αρχαίο δράμα, τι πλούτος ιδεών, τι δυνατότητες προβληματισμών, τι θάλασσα συναισθημάτων, αξιών και συμβόλων.

Είδαμε πως η τραγωδία αφορά και την εποχή μας. Όχι μόνο δεν στέγνωσε με τον χρόνο, αλλά τα έργα της, κάθε φορά που τα  αγγίζει κανείς, είναι  έτοιμα να δώσουν καρπό, πολύτιμο και λυτρωτικό.

Όλον αυτόν τον καιρό μελετήσαμε τις Τρωαδίτισσες του Ευριπίδη. Έργο αντιπολεμικό, έχει πολλά να μας διδάξει, πολλούς δρόμους να μας ανοίξει. Παράλληλα μελετήσαμε το δημοτικό τραγούδι αναζητώντας τη σχέση του με την τραγωδία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή  η σπουδαία λαϊκή μας κληρονομιά μπορεί να συνδεθεί με τα δικά μας τα χρόνια, ώστε πέρα από βίωμα να αποτελέσει και αφορμή για έμπνευση και νέες δημιουργίες.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της μελέτης μας, η αφορμή της αναζήτησής μας, ο παιδαγωγικός, γνωστικός, αισθητικός μας στόχος για την χρονιά αυτή. Για τον λόγο αυτόν, συνεργαστήκαμε με την γυναικεία χορωδία της Δόμνας Σαμίου. Οι γυναίκες  μάς μετέφεραν το κλίμα, τη γνώση και τις αξίες του δημοτικού τραγουδιού, έτσι όπως οι ίδιες το διδάχτηκαν για πάρα πολλά χρόνια από την Δόμνα, τη γυναίκα που ανάλωσε την ύπαρξή της στην έρευνα, τη διάσωση και διάδοση της δημώδους πνευματικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Νέου Ελληνισμού.  

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παράσταση με βλέμμα κριτικό, μα και άγρυπνο, μιας και ο πόλεμος και η βαρβαρότητα παραμένουν για τους ανθρώπους "προ των πυλών"...  



Χριστίνα Παππά - Β΄1


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου